Se upp för valkompasserna…

Visst kan man tycka att det är smart med alla dessa valkompasser. Det kan ge en vägledning i djungeln av olika sakfrågor. Men jag har nu testat bland annat Aftonbladets och Svenska Dagbladets valkompasser och kan konstatera att resultaten blir ganska olika, trots att man svarar ganska lika på frågorna.
I ABs valkompass blev det dött lopp mellan Fi och V, med S på en blygsam fjärdeplats efter MP. I SvDs kompass var jag en tydlig S-väljare (där saknades också Fi som alternativ).
En orsak tror jag är att det fanns något fler Fi/V-”frågor” i ABs test. När jag körde testet igen och tonade ner min något radikala inställning till kvoterad föräldraförsäkring, samkönades adoptionsrätt, könskvotering till bolagsstyrelser och EUs makt, då blev jag Socialdemokrat igen…
Så, är du radikal Socialdemokrat, som i vissa, just nu populära frågor, står något till ”vänster” om partikongressens beslut, då riskerar du i ABs valkompass att kategoriseras som Fi- eller V-väljare eller möjligen miljöpartist.
Svagheten med dessa valkompasser är att de lägger mer tyngd på olika enskildheter i politiken, snarare än på de grundläggande värderingarna och visionerna. Ex-vis är ju anledningen till att jag har synpunkter på det fria skolvalet inte att jag ogillar valfrihet, utan för att jag tror att det motverkar en likvärdig skola som har möjlighet att ta fram det bästa ur varje unge.
Men visst är det lite kul och underhållande att utmana sin politiska hemvist med dessa valkompasser. Kom bara ihåg att ta resultatet med en stor nypa salt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s