Regeringen har kapitulerat inför kvartalsekonomin

När Sveriges ekonomi går tungt och vår bilindustri – motorn i Sveriges högt utvecklade teknikindustri – hotas av nedläggning eller utförsäljning, då hänvisar regeringen till ”marknaden” och att staten inte ska bygga bilar. Övertron på ”marknaden” är närmast bisarr.

Marknaden är något som fungerar så länge det är enkelt för konsumenterna att överblicka utbud och efterfrågan. Med globaliseringen av ekonomin och de oerhört komplexa ägarstrukturerna och beroendeförhållandena mellan banker, storföretag och globala koncerner, förlorar konsumenternas efterfrågan sin naturliga roll som regulator av ekonomin.

På en lokal marknad premieras långsiktighet och förmågan att tillfredsställa kundernas naturliga behov. Konsumenterna styr!

På en global marknad är det istället producenterna som styr. Finns inte efterfrågan så kan den skapas med massiv marknadsföring. Denna konstlade efterfrågan fungerar, till dess kunderna insett att det kanske inte var något man egentligen ville ha. Med vinsten på fickan kan man då som producent byta marknad geografiskt eller helt enkelt satsa på något annat, skapa ny efterfrågan och håva hem nya kortsiktiga vinster. Detta helt och hållet utan att varken regeringar eller ekonomiska gemenskaper har en chans att hinna med att hantera konsekvenserna av de ”omstruktureringar” som är den oundvikliga följden.

Det är alltså globaliseringen som skapat själva grogrunden för den kvartalsekonomi som nuvarande regering kallar ”marknaden”. Även om det är oerhört svårt för ett enskilt land att värja sig varken mot globaliseringen eller kvartalsekonomins härjningar, så gäller det att inte utan vidare kapitulera på det sätt regeringen gjorde i fallet Saab.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s