Vilse i val-pannkakan?

Röstar du efter vad du tror partierna står för, eller efter vad de verkligen står för?

De borgerliga partistrategerna är skickliga. Antingen får de oss att tro att vi röstar på samma gamla trygga mittenparti som alltid, när det i själva verket dragit sig långt ut till höger, eller så får de ett högerparti att framstå som ett ”arbetarparti”.

Många liberaler exempelvis tror fortfarande att Folkpartiet är ett liberalt parti, när det i själva verket står för en ganska ärkekonservativ politik, långt från de liberala idealen.

Riksdags-centern är idag långt från det folkrörelsedrivna landsbygdsparti det en gång var, och fortfarande är på många ställen ute i Sverige. Ändå väljer fortfarande en del genuina ”bondeförbundare” att stödja ett riksdagsparti som svikit sina ideal och historiska profilfrågor å det grövsta. Partiet balanser dock nu på 4-procentspärren, vilket visar att ”äkta” centerpartister börjat få upp ögonen för vad som hänt med riksdagspartiet.

De svenska Kristdemokraterna har också lämnat sina rötter som ett närmast liberalt parti med en människosyn som bottnar i den kristna synen på alla människors lika värde. Idag är KD ett mörkblått högerparti, som i sin praktiska politik knappast lever upp till alla kristnas gyllen regel: Allt vad ni vill att människorna ska göra mot er, ska ni också göra mot dem.

Än allvarligare är det reptrick som Moderaterna lyckats utföra. De har framställt sig som ett liberalt mittenparti, till och med ”arbetarparti”, trots att partiet fortfarande är samma gamla högerparti när det kommer till praktisk politik.

Snart är det dags att rösta. Lyft på val-pannkakan och se efter vad som finns där under. Gör ditt val efter partiernas verkliga ideologi, inte efter vad de stod för på 1970-talet, eller vad de ser ut att stå för idag. För den som hyllar principen om alla människors lika värde och att välfärden ska fördelas efter behov och inte efter plånbok, återstår bara det RödGröna alternativet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s