Därför är jag socialdemokrat

För mig står socialdemokrati för en humanistisk människosyn. Alla ska ges samma möjligheter och rättigheter och ingen ska riskera att hamna utanför samhället på grund av sjukdom, arbetslöshet eller andra omständigheter som man inte råder över själv.

Även den som genom egna handlingar – exempelvis genom kriminalitet, droganvändning, etc – hamnat i utanförskap, ska behandlas människovärdigt och med utgångspunkten att alla kan rehabiliteras.

Den som genom goda egna förutsättningar, och ett samhällsfinasierat utbildningsväsen, lyckats skaffa sig höga inkomster och kanske stor förmögenhet, ska också – utan att känna sig ”straffad” – kunna bidra till samhällets gemensamma behov i högre grad än den som har mindre god ekonomi.

Inget samhälle blir bättre av att klyftorna mellan fattig och rik ökar! Klyftor skapar grogrund för våld och kriminalitet och skapar ett samhälle där rädslan breder ut sig. Det betyder större ofrihet för alla, rik som fattig.

Som socialdemokrat står jag för ett jämlikt, solidariskt och rättvist samhälle, där arbete och entreprenörsskap ska löna sig, utan att fattigdom och utanförskap för den skull tillåts breda ut sig! Ett tryggt och mänskligt samhälle där alla, gemensamt och efter förmåga, bidrar till samhällets gemensamma behov och utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s