”What’s in it for me”

”Whats in it for me…” tycks vara parollen för dagen när det gäller viljan att vara med och via skattsedeln betala för välfärden. Framför allt bland yngre. Det är trist!

Det handlar ju om att ha fantasi nog att inse att, även om man som höginkomsttagare inte får samma procentuella kompensation vid sjukdom och arbetslöshet, så har man ändå samma rätt och tillgång till sjukvård, mediciner, skola,  barnomsorg, barnbidrag och många andra av samhällets gemensamma resurser alldeles oavsett inkomst!

En normal förlossning kostar drygt 15.000, ett kejsarsnitt, ca 34.000, en bypass-operation ca 100.000, en hjärttransplantation drygt 500.000, en ny höftled 45.000, en dagisplats drygt 100.000/år, en grundskoleplats 50-70.000/år, bara för att ta några exempel.

Är inte detta väl värt att betala skatt för, istället för att var och en ska hala upp pengarna ur sin egen plånbok, eller  försäkringsbolagen ska tjäna multum på försäkringar som de fattiga ändå inte har råd med???

Du har ju trafikförsäkring på din bil, den är obligatorisk och därmed en slags skatt (plus att alliansen införde en 32-procentig skatt på premien direkt efter förra valet…). Den är ju till för att du vid en skada själv ska slippa att  betala de miljonskadestånd som kan uppstå vid en allvarlig personskada, på dig själv såväl som andra.

Jag ser samhället som ett slags försäkringsbolag där vi försäkrar det viktigaste vi har, nämligen våra liv och vår kropp. Skatten är försäkringspremien.

Kom också ihåg att det bara är omkring 20% av alla skatte- och avgiftsintäkter som går in i socialförsäkringssystemet och A-kassan, där ”höginkomsttagare” har en nackdel på grund av de ersättningstak som finns. Av resten går ca 20% till pensionssystemet, 40% till vård, skola och omsorg och resten till räntor, investeringar, försvar, mm.

Önskar man större ”rättvisa” i A-kassa och sjukförsäkring för dem med högre inkomster, så är det dessutom Socialdemokraterna man bör rösta på, eftersom vi vill höja taket i dessa ersättningssystem så att 80%-regeln kommer att omfatta fler personer, högre upp i inkomstskalan än idag. Alliansen vill till och med sänka taket i A-kassan, vilket naturligtvis slår ännu hårdare mot dem med höga inkomster.

Man behöver inte gå så långt att man säger ”sköt alla andra och skit i dig själv”, men ”sköt dig själv och skit i andra”-mentaliteten som börjar bre ut sig kommer bara att göra Sverige som land svagare och mindre konkurrenskraftigt. Ökade klyftor skapar räddare människor och hämmar kreativiteten!

3 tankar på “”What’s in it for me”

 1. Jag förstår inte vad problemet är med er socialdemokrater som alltid ska ”bunta” ihop alla höginkomsttagare (undrar fortfarande var gränsen går)som giriga och själviska personer…Jag har ALDRIG haft någon synpunkt på att man som höginkomsttagare betalar en högre skatt till det allmänna trots att man inte får ett dugg mer än andra.Det är solidariskt och ska så självklart förbli även om man kan ha synpunkter på var gränsen ska gå!
  Du ville likna skatten som en försäkringspremie och det kan man kanske göra men då
  tror jag att även du skulle bli lite irriterad om du skulle få betala 10.000 för att försäkra din bil, bara för att du tjänar 35000:- och din granne som ”bara” tjänar 15000:-/mån bara behövde betala 2.000:- för samma försäkring. Och ännu mer förargad skulle du bli om era bilar gick sönder på samma sätt och du blev ersatt med 30% av dina kostnader men din granne med 70% trots att du betalat 5 ggr mer i premie!

  Dessutom visste du att grannens skada lite berodde på egen försumlighet men din skada var ren otur…

  Så fungerar vårt solidariska skattesystem och jag förstår att ni tycker att även privata aktörer ska agera så, det ligger lite i linje…för med andras pengar är det väldigt lätt att vara solidarisk…Just därför röstar jag på alliansen!

  • Jag tror inte du läste hela inlägget. Det mesta som ingår i den här ”försäkringen – ca 80% faktiskt – är framfödandet, omsorgen och utbildningen av våra barn, liksom vård och omsorg om våra gamla och sjuka, landets försvar och mycket annat, som ALLA kan behöva oavsett inkomstnivå.

   Resten kan jag hålla med om kan behöva anpassas bättre till dagens ”normala” inkomster, men det är ju ”din” regering som från 1/1 2007 sänkte taket i sjukförsäkringen att gälla en sjukpenninggrundande inkomst på max 7,5 basbelopp (ca 25.000 i månaden) från de 10 basbelopp som regeringen Persson införde fr o m 1/7 2006. Detta för att ge utrymme för att sänka skatten.

   Jag läste någonstans att Folkpartiet åter vill höja taket i sjukförsäkringen, liksom vi Socialdemokrater vill! Det hedrar er.
   Ännu mer horribel är inkomstgränsen på 18.700 som utgör taket i A-kassan. Det är verkligen en lägstanivå-garanti som ligger under all rim och reson för en stor majoritet av löntagare. Även här vill ju vi Socialdemokrater höja taket till ungefär samma nivåer som för sjukförsäkringen.

   Det ger inget helt inkomst-relaterat skydd, men det kan minska snacket om att ”varför ska jag som betalat så mycket i skatt inte få tillbaka i proportion till vad jag betalat”. Och, som sagt, merparten av våra samlade skatteinkomster har inget med utbetalningar av A-kassa och sjukförsäkring att göra.

   Jag har dessutom efter många år i politiken svårt att se skattemedel som dina, mina eller andras pengar. Det är VÅRA pengar helt enkelt, och ska användas för att skapa ett tryggt och – så långt möjligt – rättvist samhälle, där alla tillåts utveckla sig och må bra, utan att någon lämnas utanför eller blir trampad på.

   Läs gärna mitt inlägg http://wp.me/pHf83-23 så förstår du kanske bättre hur jag tänker.

   Lycka till i valet!

 2. Jag läste hela inlägget men jag håller inte med om att taket i A-kassan ska höjas för jag tror att det finns klara inlåsningseffekter i detta. Det är helt ok att en underbetald undersköterska, som har svårt att lägga undan pengar när hon har ett jobb, ska ha en högre procentuell del av sin lön i A-kassa än den som tjänar mycket och själv kan lägga undan för ev svårare tider.Så är det idag och det tycker jag är bra då alla arbeten är viktiga.
  Men var nivån ska ligga för den lägsta ersättningen i A-kassan är en svår fråga det medger jag men det ska i alla fall inte vara ett permanent alternativ. Det ska vara en omställningsförsäkring som är tillfällig och incitamentet för att snabbt söka sig in på arbetsmarknaden måste finnas.

  Däremot som folkpartist tycker jag att sjukförsäkringen ska höjas, det är en helt annan sak!
  Sjukdom kan man inte påverka själv och då ska man naturligtvis få ersättning förutsatt att man verkligen är sjuk!
  Jag har aldrig klagat på att höginkomsttagare inte får tillbaka mer från det allmänna trots att de betalar skatt,men jag tycker det finns ett tak även på hur mycket mer än andra man ska betala!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s