Vinster eller inte vinster, det är frågan…

Ska vi tillåta vinster i offentligt finansierad verksamhet?
Frågan är i grunden fel ställd, och debatten handlar därmed om helt fel saker!

Det finns en mängd företag som i olika roller utför tjänster för eller i den offentliga sektorn. IT-drift, städning, gatuunderhåll och rekrytering är bara några exempel. De företag som anlitas för detta är givetvis vinstgivande och det är inget konstigt med det. Företag som inte går med åtminstone viss vinst överlever inte.

Skillnad på stödfunktioner och kärnverksamhet

I dessa fall handlar det om tjänster som antingen innehåller specifika kompetenser eller kräver maskiner som normalt inte ryms inom den offentliga sektorns kärnverksamheter.
De företag man anlitar verkar också på en alldeles normal, heterogen marknad med många olika utförare och många olika kunder, där krav och kompetens, ekonomiska resurser och prisnivå, möts i verklig konkurrens.

Ingen ifrågasätter därför egentligen att sådan verksamhet köps för skattepengar från vinstgivande företag.

Grovt förenklat kan man säga att ett privat företag, vilket som helst, startas utifrån en idé om hur man med en speciell nyckelkompetens kan tillfredsställa ett behov i samhället eller effektivisera en befintlig verksamhet.

Det är i den idén som företagets kärnverksamhet kommer att ligga, det som berättigar företagets existens.

Och det är också här pudelns kärna ligger: Vad är det egentligen som är den offentliga sektorns kärnverksamheter?

Vård, skola, omsorg, polisväsende och landets försvar är väl det de flesta skulle säga.
Att genom lagstiftning och med andra incitament mer eller mindre tvinga kommuner och landsting att köpa in tjänster inom sin kärnverksamhet har inget med medborgarnas behov att göra. Det handlar inte heller om någon omfattande metodutveckling. Det är enbart för att tillfredsställa ”marknadens” behov av att hitta nya branscher att växa i.

Den pappersfabrik som säljer ut sin papperstillverkning är inte längre en pappersfabrik. Och den kommun som säljer ut sin skola och sin äldreomsorg är inte längre en kommun… Kärnverksamheten är borta!

Konstruerad marknad

Friskolor och företag inom välfärdssektorn verkar inte heller på en naturlig marknad.
”Marknaden” är konstruerad och bygger i vissa fall på en, utifrån befintliga kostnader, uträknad prislista. I andra fall bygger prissättningen på en upphandling som bisarrt nog kan innebära att kommunen tvingas acceptera en högre totalkostnad för en upphandlad verksamhet än om man drivit den i egen regi!

Felet är alltså egentligen inte att privata företag går med vinst. Det går knappast att förbjuda, eller ens begränsa på ett trovärdigt sätt.

Felet är istället att vård, skola och omsorg utifrån kriterier som likvärdighet, tillgänglighet och samhällets ansvar helt enkelt inte borde drivas i privat regi!

Den verksamheten ska bedrivas av de organisationer som av medborgarna getts ansvar, kompetens och ekonomiska resurser att ha vård, skola och omsorg som sin kärnverksamhet, nämligen kommuner och landsting!

Det är grunden och kärnan i vår välfärd. För den linjen tror jag vi har ett brett stöd och den linjen måste vi stå upp för, även om vägen ”tillbaka” är lång och krånglig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s