”Valfrihet” kostar!

Jag har fått lära mig att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen det… Och så är det med skattefinansierad, privat driven vård, skola och omsorg.

Valfrihet i välfärden, i borgerlig tappning, har ett högt pris! I form av ineffektivt resursutnyttjande, tveksam kvalitet och ökad segregation. Det gäller det sk vårdvalet och det gäller LOV.

Inte minst gäller det skolan där gymnasieskolan är ett beklämmande exempel. Där har vi nu 20 års erfarenhet av fria val och effekterna av fri etablering för företag i välfärden. Och, ja jag vet, Socialdemokratin var ”med på tåget”, då.

Blev det bättre? För samhället? För eleverna? Vi blev lovade att konkurrensen skulle ge oss bättre utbildning, sänka kostnaderna och ge eleverna valfrihet. Inget har egentligen hänt! Jo, starka elever har fått ökad valfrihet till priset av en ökad segregation, men det blir allt svårare – och dyrare – för kommunerna att vidmakthålla en likvärdig skola.

Eleverna är de som får betala det yttersta priset – försämrade studieresultat!

Några ser skolans kommunalisering som den stora boven, men roten till gymnasieskolans svåra situation är egentligen det totalt fria skolvalet, med en oerhört kraftfull ”accelerator” i den nästan totala etableringsfrihet som råder i det svenska friskolesystemet!

Förstå mig rätt, jag har inget emot att eleverna har möjlighet att välja ett program de är intresserade av som inte finns på hemorten. Men idag väljer elever som har möjlighet, efter var man vill gå i gymnasiet, snarare än efter vad man egentligen vill läsa för program.

Kanske hade fritt skolval och friskoleetableringar varit hanterbara om elevkullarna till gymnasiet fortsatt att öka. Men så, omkring 2005 började hände det som borde varit lätt att se redan från början av 90-talet: Elevkullarna krympte!

Trots det, och ivrigt uppmuntrade av den borgerliga regering som tillträdde 2006, accelererade etableringen av friskolor med konsekvensen att det snart finns bortåt 40-50% fler gymnasieplatser än det finns elever!

Gymnasiereformen 2011 har visserligen inneburit att de värsta avarterna av nisch-skolor nu avvecklas. Utbildningsutbudet är också, på pappret, bättre anpassat till arbetsmarknadens behov och möjligheter.

Men den totala valfriheten – som driver på segregationen – och den ofantliga ”överproduktionen” av gymnasieplatser – som skapar ineffektivt resursutnyttjande, är kraftigt kostnadsdrivande, håller tillbaka lärarlönerna och sänker utbildningens kvalitet – den ”överproduktionen” finns kvar.

Bara i norra Dalarna kostar oss denna ineffektivitet lågt räknat 25-30 miljoner per år. Troligtvis mer.

Tänk vad dessa resurser skulle kunna åstadkomma om de tilläts verka för att öka kvalitén i våra skolor, istället för att som nu gå till att täcka kostnader för allt för många gymnasieplatser och till vinster i privata skolkoncerner!

Lennart Sohlberg (S)
ombud vid Socialdemokraternas partikongress 2013

4 tankar på “”Valfrihet” kostar!

 1. Mycket bra skrivit!!

  En ytterligare aspekt är ju kommunernas ansvar, där man enligt lag skall förse eleverna med utbildning. Detta kan ju sätta kommuner, då tänker jag speciellt på glesbygden, rejält på pottkanten om man har en friskola i kommunen som bestämmer sig för att lägga ned. Då står man där och skall helt plötsligt va med och ta ansvar och ”städa upp”,säkert till en mycket stor kostnad.

  För att citera dig själv: ”Tänk vad dessa resurser skulle kunna åstadkomma om de tilläts verka för att öka kvalitén i våra skolor, istället för att som nu gå till att täcka kostnader för allt för många gymnasieplatser och till vinster i privata skolkoncerner!”

  Lycka till på kongressen!!!

  Följ och kommentera mig gärna på: http://grasrotsbloggen.wordpress.com/

 2. Visst var det bra att V tog upp dessa frågor på agitatortavlan för en del år sen så att ni åxå kan hänga på tåget! 🙂 Men du har helt rätt i din analys enligt mig, bra skrivet och det behövs mer för än är inte kampen slut. Hoppas att V varit pilspetsen och S är kraften för förändring i denna fråga. Det finns dock mer oroande saker i detta än själva vinsten: Anställningstrygghet till exempel! Det finns inte många modiga som skulle våga anmäla det privata företag som man jobbar för när det görs fel. Som anställd riskerar man inte bara att bli av med sitt jobb utan åxå sina arbetskamrater jobb då brukaren eller dennes anhöriga kan välja ett annat företag och då blir man utan jobb trots att det kanske inte är ens eget fel. OKI att den skyldiga kan upptäckas men skall resten av ett arbetsteam åka med på samma kälke? LOV åsidåsätter antällningtryggheten å det grövaste på många punkter… se där… nu fick du ett 1 å halvt år gammalt argument från V att ta till… var så god! 🙂 Glöm inte var du fick det ifrån… *ler*

  • I förlaget till partiprogram står det bland annat:
   ”Oavsett i vilken form skattefinansierad verksamhet drivs ska medborgarna ha möjlighet att granska den och utkräva politiskt ansvar. Tack vare den svenska offentlighetsprincipen har missförhållanden inom den offentliga välfärden upptäckts och debatterats. Motsvarande krav på öppenhet och insyn ska ställas på de privata aktörer som verkar inom den skattefinansierade välfärden.”

   Tydligare kan det inte väl inte bli? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s