Nu vill ”alla” slåss för nattis

Detta är vårt svar på den borgerliga oppositionens insändare i Mora Tidning onsdag den 10 oktober 2012. Svaret har skickats till Mora Tidning, men ännu inte kommit in.

I insändaren hävdade oppositionsföreträdarena från M, KD och FP att de drivit fram frågan om nattis på För- och Grundskolenämndens bord.

Vi och vår koalitionspartner C välkomnar givetvis att tanken på barnomsorg på obekväm arbetstid även tilltalar oppositionen. Den centerpartistiska ordföranden i För- och grundskolenämnden har i en replik i fredagens MT bland annat givit uttryck för detta, och så här ser alltså vårt svar ut:

Socialdemokraterna var det enda parti som, i sitt valprogram för Mora 2010, lyfte frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid (nattis). I konsekvens med detta har majoriteten (S+C) arbetat för att förvaltningen ska börja utreda behov och kostnader för ett eventuellt införande av nattis.

Parallellt med detta har Socialdemokraterna som parti initierat en medborgardialog för att vi som politiker ska få en fördjupad insikt i hur behovet och önskemålen om verksamhetens utformning ser ut.

Det kallar vi att driva en fråga!

Vi ser naturligtvis positivt på att oppositionen är med på idén och förutsätter att de bidrar konstruktivt när frågan kommer upp om vilka omprioriteringar som behöver genomföras för att idén ska kunna bli verklighet. Stimulansbidraget från regeringen är givetvis välkommet, men man ska ha klart för sig att det inte i någon nämnvärd grad påverkar de ekonomiska förutsättningarna för ett genomförande. Moras del räcker knappt till en barnskötare på halvtid under ett år.

Betydligt bättre vore om våra oppositionspartier, och då främst Moderaterna, kunde påverka vår finansminister att omgående ”damma av” det förslag till ändrad fördelning av statsbidragen, som framför allt skulle gynna barnomsorgen, som hittills gömts undan.

Då skulle oppositionen i Mora med rätta kunna hävda att de drivit frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid. Ännu så länge ser det bara ut som ännu ett försök att ”kapa” en i grunden socialdemokratisk fråga.

Lennart Sohlberg, tf ordförande Socialdemokraterna i Mora
Johan Morell, 1:e vice ordförande För- och Grundskolenämnden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s