En budget med socialdemokratisk profil

”Fler jobb för Sverige”. Så rubricerar Socialdemokraterna sin budgetmotion. I den presenteras breda insatser för att bryta arbetslösheten, att stärka hushållens efterfrågan och att ta Sverige mot full sysselsättning.

Utan att ha fördjupat mig i alla delar av budgetmotionen, så kan jag ändå konstatera att den har en tydlig socialdemokratisk profil, med fokus på att skapa fler jobb genom satsningar på utbildning, höjda tak i sjuk- och A-kasseförsäkringarna och satsningar på att få främst ungdomar i arbete.

Reformer

Ökat barnbidrag, sänkt skatt för pensionärer ock sänkta kostnader för A-kassan är sådant som visar en tydlig vilja att försöka återställa några av konsekvenserna av sex års borgerligt styre.

Inte minst viktigt är förslaget att Fas 3 ska avvecklas! En byggbonus för studentlägenheter och lägenheter för unga är en annan ”skarp” reform som lär gynna såväl byggbranschen och underlätta för ungdomar att skaffa sig en bra utbildning och ett eget liv.
Totalt kostar de föreslagna reformerna ca 26 miljarder.

Väl finansierat

Finansieringen då? Jo, Socialdemokraterna föreslår bland annat avskaffad nedsättning av socialavgifter för unga som redan har ett jobb, avskaffad nedsättning av krogmomsen, höjd skatt på alkohol, en nedtrappning av jobbskatteavdraget på inkomster över 60.000/månad, mindre minskning av bolagsskatten jämfört med regeringens förslag och en del andra åtgärder bidrar tillsammans med ca 31 miljarder, vilket då ger en konjunkturbuffert i statsfinanserna på ca 5 miljarder, något som saknas i regeringens budgetproposition.

Totalt sett en budget, som trots en viss återhållsamhet vad gäller ”återställare”, ändå uppvisar en fördelningspolitisk profil som med realistiska och skarpa förslag visar Socialdemokraternas vilja att minska klyftorna mellan dem som inget har och dem som har ”allt”.

Här hittar du  pressinformationen (4 sidor PDF) och den kompletta budgetmotionen (101 sidor PDF)

2 tankar på “En budget med socialdemokratisk profil

  1. Väl skrivet Lennart, men; Hur skapar man fler jobb genom att höja tak i A-kasse- och sjukförsäkringarna?
    Undrar en intresserad medborgare

    • Det handlar om värdighet och trygghet! Allt för många med ”normala” inkomster drabbas av en oproportionerligt kraftig ekonomisk förlust vid arbetslöshet eller lågvarig sjukskrivning. Dålig ekonomi gör inte någon mer anställningsbar eller friskare. Rimligare ersättningsnivåer ger den ekonomiska trygghet som kan ge individen den råg i ryggen som krävs för att våga satsa på utbildning eller annat som kan innebära att man kan komma i egen försörjning igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s