Politik – samhällsengagemang eller plånboksfrieri?

Politik är för mig som politiker att skapa, utveckla och förverkliga idéer och visioner för samhällets gemensamma fortbestånd och utveckling.
Tyvärr har politiken, delvis drivet av den politiska rapporteringen i massmedia, allt mer kommit att handla om vilket parti som ger mig som väljare ”bästa dealen”. Samhällsförändring har reducerats till en fråga om vilka som blir “vinnare” eller “förlorare” när det gäller skatten, istället för vad vi kan och vill åstadkomma med den skatt vi gemensamt betalar.
Politiken och den politiska rapporteringen borde naturligtvis istället handla om vilket parti som erbjuder det bästa fundamentet och visionerna för ett samhälle där alla ges möjlighet att utvecklas och själva bidra till samhällets utveckling.
Annars dödas samhällsengagemanget och lusten att arbeta för det gemensammas bästa och skapar uppgivenhet hos medborgarna/väljarna. Ansvaret för denna utveckling delas i lika delar av oss politiker och våra massmedier.
Så, du som tycker att ”det spelar ingen roll vilket parti jag röstar på”, tänk då på politiska partier som bygglag som har olika sätt att se på hur ett hus ska byggas.
Grunden har bygglagen från början ganska bestämda åsikter om. Några vill bygga med källare och många våningar högt, andra vill bygga källarlöst och med färre våningar, men i övrigt är planlösningar och byggstandard en ganska öppen fråga. Du som ska bo där behöver inte nödvändigtvis gilla alla planlösningar, golvmaterial eller tapeter. Huvudsaken är att du är gillar själva grunden och husets stomme.
När det gäller resten har du själv alla möjligheter att påverka bygget!
Politiken är alltså öppen för alla som vill vara med och bygga. Förmår sedan massmedierna granska politiken som just ett samhällsbygge och inte bara som en “tävling” om vilket parti som ger dig mest i plånboken, då kommer det äkta samhällsengagemanget öka och människor kan börja tro på politikens möjligheter igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s