Vem ska regera med vem?

Vem ska egentligen Socialdemokraterna regera landet med efter valet? Frågan är fortfarande ”het” och de borgerliga partiledarna tycker, inte oväntat, att socialdemokraternas besked i frågan är ett ickebesked.

Men hur är det egentligen?

I mina ögon är det besked Socialdemokraterna lämnat det enda realistiska. Med den parlamentariska situation som kan komma att råda efter valet, med SD som trolig vågmästare så är det inte ansvarsfullt att utesluta möjligheten till ett blocköverskridande samarbete för att skapa ett starkt regeringsunderlag.

Ett sådant samarbete skulle kunna se ut på många sätt. En full regeringskoalition med flera partier, eller en ren minoritetsregering med en utvecklad samverkan i riksdagsarbetet, eller olika varianter däremellan.

Det är ju bara att se hur det fungerar i en stor del av landets kommuner. Där finns blocköverskridande majoriteter i 44 av dem. Dessa samarbeten fungerar mycket bra eftersom man från början tvingas klargöra och förhålla sig till i vilka frågor man har samsyn och i vilka man inte är överens. Inte minst skapar det trygghet och långsiktighet i det politiska arbetet när andra politiska majoriteter inte är möjliga.

Det viktigaste i Socialdemokraternas besked i regeringsfrågan är att vi är beredda att ta ansvar för att det bildas ett starkt regeringsunderlag som lämnar SD utan inflytande, även om det innebär samverkan över de traditionella blockgränserna!

Sen kan Lööf och Björklund tacka nej och, tillsammans med Reinfeldt och Hägglund, hävda hur mycket de vill att vi inte lämnar besked i ”regeringsfrågan”.

Jag är övertygad om att väljarna begriper bättre!

(Publicerad i AB, Läsardebatt, den 8 december 2013)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s