Ordning och reda i välfärden

Läste en insändare häromdagen som jag först trodde var skriven av en socialdemokrat som tyckte det var dags att göra något åt den oreda i välfärden som den borgerliga regeringen under sju års regeringsinnehav ställt till med.

Insändaren betonade vikten av att både de som tar del av välfärdstjänsterna och de som arbetar i välfärdssektorn ska ha stora möjligheter att påverka sin situation. Och att en stark välfärdssektor förutsätter att så många som möjligt bereds möjlighet att arbeta och bidra till att stärka samhällets ekonomi. Klassisk och tydlig socialdemokratisk politik alltså.

Men sen blir det lite konstigt… Skribenten hävdar att socialdemokrater och övriga oppositionspartier skulle stå för något hon kallar ”bidragslinjen” som, underförstått, ökar samhällets utgifter och minskar dess inkomster. Denna skribent har fått för sig att om Socialdemokraterna kommer till makten ska man börja något slags oprövat experiment som skulle skapa ännu mer oreda i välfärden och samhällsekonomin.

Men snälla Ann-Britt Åsebol (M), är det någon som experimenterat med välfärden och jobbpoltiken så är det väl den moderatledda regering vi haft de senaste sju åren. Jag säger bara: sänkt restaurangmoms, halverad arbetsgivaravgift för ungdomar, RUT- och ROT-avdrag för grillfesten och bygget på sommarhuset i Spanien och, inte minst, den långa raden med sk ”jobbskatteavdrag”.

Samtliga åtgärder som i teorin skulle skapa fler jobb, men som i praktiken fått ytterst begränsade effekter på sysselsättning och samhällsekonomin utveckling. Dessutom har det lett till ökad otrygghet, minskad valfrihet (om det inte handlar om att välja ”utförare” vilket är fullständigt ointressant för de allra flesta), ökade ekonomiska klyftor och en arbetsmarknad som fokuserar på låglönejobb och hotar Sveriges ställning som ett ledande land när det gäller innovation, forskning och utveckling.

Socialdemokratisk politik handlar om att öka människors frihet och stärka samhällsekonomin genom satsningar på utbildning, innovation, infrastruktur och socialt ansvarstagande. Det fungerade för att bygga Sverige starkt under 1900-talet och det kommer att fungera under 2000-talet också!

(Införd i DalaDemokraten 4/12 2013)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s