Det är lätt att bli konspiratorisk…

Vad vill egentligen de personer som så hårt driver kampanj mot försäljningen av anläggningarna på Prästholmen?

Förundrad har jag följt kampanjen, främst i Mora Tidning, men även i form av e-post skickade från en ”hemlig” Hotmailadress. Sen har någon person som säger sig representera Mora Simsällskap ringt flitigt till fullmäktigeledamöterna och argumenterat mot affären och på alla upptänkliga sätt försökt misstänkliggöra inblandade personer och hela upplägget.

Själv har jag dock inte haft förmånen att få argumentera med personen i fråga, men jag är ju å andra sidan ”bara” ersättare i fullmäktige.

Varför gör man då detta?

Är det av omsorg om kommunens ekonomi? Nej, inte som de hittills argumenterat i alla fall.

Är det av omsorg om föreningarnas ekonomi? Nej, inte heller det har förts fram, annat än i några bisatser.

Huvudargumentet är att det är fel på de personer och bolag som står bakom Mora Idrottspark AB. Punkt! Hur kommunen borde förfara för att få ekonomi i idrottsanläggningarna på Prästholmen, annat än att vänta med affären och undersöka personerna bakom mer noggrannt, har man inte fört fram.

Kampanjen är ett klassiskt exempel på hur man, genom att leverera försåtliga misstänkliggöranden, får pressen och ”gatans parlament” att okritiskt ta upp stafettpinnen och brodera ut misstankarna mer och mer. Senaste exemplet, och kanske det värsta, var i en kommentar på webben apropå en av artiklarna i dagens Mora Tidning, där skribenten – mycket försåtligt – frågar sig om det ”kan vara så illa att Moras inblandande politiker och tjänstemän har blivit erbjudna att teckna aktier i den nyemission som gjordes nyligen i Environiq”.

Enligt samma kommentar är det tydligen redan ett etablerat faktum ”att Environiq tidigare har varit inblandade i korruption, och mutanklagelser m.m.”. Något som bottnar i en anmälan om misstänkt korruptionsbrott, som lämnats helt utan avseende av berörda myndigheter.

Men då heter det ”på gatan”: Ingen rök utan eld… Men i det här fallet, och tyvärr många liknande fall, är det nog så att röken kommer från dem som försöker slå blå dunster i ögonen på folk i allmänhet och politiker i synnerhet för att gagna sina egna syften.

Och vilka dessa syften är, det har de som är medlemmar ”i ett nätverk med personer som granskar affären och Environiq”, hittills inte presenterat.

Jag tror tyvärr att det hela bottnar i en slags ”ekonomisk främlingsfientlighet” som man stöter på ibland här i Mora. Om man vill investera i Mora, trots att man inte är härifrån, så kan man inte ha annat än skumma syften, tycks vara grundinställningen.

Samma misstänksamhet fick grannkommunsföretaget Orsa Grönklitt känna på när de visade intresse för att köpa Mora Parken AB och samma misstänksamhet får varenda företag som vill etablera sig på orten slåss emot. Däremot var det inte många ”på gatan” som tvekade när kommunen sålde ishallen till Mora IKs fastighetsbolag och därtill lånade ut 23 miljoner. Maken till dålig affär och med ruggigt stora risker har vi i Mora nog inte sett sedan pelletsfabrikens dagar.

Och visst, man ska alltid ifrågasätta och underöka sina affärspartners noga, men när man har gjort det som rimligtvis kan göras för att nå en så bra uppgörelse som möjligt, då måste man sätta ner foten och säga antingen ”OK, det håller. Vi kör” eller ”Nix, det här håller inte. Vi avstår.”

Själv har jag kommit till slutsatsen att avtalet med Mora Idrottspark AB håller. Kommunen får pengarna i handen och vi behåller i praktiken full kontroll över vad som sker på Prästholmen genom att vi fortsatt kommer att äga marken och genom de optioner vi har att köpa tillbaka alltihop vid misskötsel eller eventuella problem för Mora Idrottspark AB.

Problemet är att vi inget vet om framtiden. Ingen kan garantera att det blir som vi tror och hoppas. Vi kan bara se att vi bäddat tillräckligt bra och öppnat upp för den utveckling av Prästholmen vi vet är nödvändig, men som kommunen med rådande förutsättningar inte mäktar med att genomföra.

Jag är också trygg med att de fallskärmar som finns inbyggda i avtalet kommer att fungera OM något skulle gå överstyr eller inte fungera som vi tänkt.

Om 10-15 år – när framtiden är här – har vi förmodligen facit.

4 tankar på “Det är lätt att bli konspiratorisk…

    • Konkursen för Environiq är ett faktum, men om och hur det har med statusen på Mora Idrottspark AB, som är det företag som är tänkt att köpa Prästholmen-anläggningarna återstår att se. Kommunen genomför just nu med hjälp av ett externt revisionsbolag en fullständig genomlysning av Environiqs konkurs och dess eventuella inverkan på Mora Idrottspark AB att kunna fullfölja sina åtaganden i den tänkta affären med Mora Kommun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s